Velkommen til MANIFESTA

Årets designevent MANIFESTA retter blikket mod USA og vil inspirere til, hvordan kontemporært dansk kunsthåndværk og design kan markere sig endnu tydeligere på den amerikanske scene.

I år er program og tema kurateret af kunsthåndværker Grethe Wittrock, som i flere år har haft USA som sin base og udstillingsplatform. Nutidens danske designere og kunsthåndværkere arbejder i en global virkelighed, men er samtidig rundet af en designtradition med stærke værdier og med stærk relevans. Den lange tradition for at forstå design, samfundsudvikling og kultur som er tæt forbundet i Danmark vækker stor interesse i USA, hvor de humanistiske, sociale værdier og den kompromisløse tilgang til håndværk, formgivning og materialeforståelse har fået fornyet relevans i den nuværende politiske virkelighed.

Aftenens fokus på USA fungerer som et inspirerende startskud på Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Designs flerårige USA-indsats, der skal skabe muligheder for danske kunsthåndværkere og designere i USA. Det er udvalgets ambition at arbejde for, at skabe en bred forståelse for og anerkendelse af kunsthåndværk og design som Danmarks super power.

Kulturredaktør på Weekendavisen Synne Rifbjerg fungerer også i år som moderator for MANIFESTA.
Bo Lindegaard står for aftenens tematiske iscenesættelse og gastronomi, der binder USA og Danmark sammen.

Billetter kan sikres via linket under billetfane -OBS: alle billetter er udsolgte!

Tid og sted

Torsdag den 17. Januar 2019
Festsalen, Det Kongelige Kunstakademis Skole
Danneskiold-Samsøes Allé 51, 1434 København K

 Program

16.30 Dørene åbner

17.00 Velkomst / Statens Kunstfond

Introduktion / Synne Rifbjerg &
Grethe Wittrock

Interview / Jason Schupbach & Erik Nelson

Oplæg / Grethe Wittrock, Cecilie Bahnsen,
Stine Bidstrup & Anders Ruhwald

Paneldebat

Velbekomme

22.30 Tak for i aften


OPLÆGSHOLDERE

Foto: Anne Mie Dreves

Foto: Anne Mie Dreves

Grethe Wittrock

Grethe Wittrock er årets MANIFESTA kurator. Hun er uddannet tekstildesigner fra Danmarks Designskole og Kyoto Seika University, College of Fine Art, Japan. Wittrock arbejder skulpturelt med tekstile materialer, hvor kombinationen af råhed og poesi omdannes til enkle installationer af overvældende stilhed. Hun har boet og arbejdet i USA i flere omgange, blandt andet som Artist-in-residence i New York 2007-2009 og som Halcyon Arts Studio Residency fellow i Washington DC 2015-2017. Hun er repræsenteret hos Brown Grotta Art, USA og har blandt andet udstillet på Fuller Craft Museum, Massachusetts, Nordic Museum, Seattle, Tenri Gallery, New York, og McLean Project for the Arts Gallery, Virginia. Wittrock har tidligere modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Foto: Jeppegudmundsen.com

Foto: Jeppegudmundsen.com

Anders Ruhwald

Anders Ruhwalds primære medie er keramikken som han former til installationer og voluminøse skulpturer i størrelser, der taler til krop og rum. Ruhwald bor og arbejder i hhv. Chicago og Detroit, hvor han tidligere besad stillingen som Head of the Ceramics Department på Cranbrook Academy of Art. Han har en MFA fra Royal College of Art i London, er repræsenteret af Volume Gallery, Chicago og har udstillet på bl.a. Philadelphia Museum of Art, Detroit Institute of Art, Cranbrook Art Museum, Denver Art Museum, The Arizona State University Art Museum, Morán Morán, Los Angeles, og Friedman Benda, New York.

Foto: Olivia Frølich

Foto: Olivia Frølich

Cecilie Bahnsen

Cecilie Bahnsens beklædningsdesign fejrer femininiteten og de seneste år har hun i kometfart indtaget den internationale modescene. Cecilie Bahnsens håndlavede, skulpturelle silhuetter, som trækker referencer til haute couture, er skabt på en teknisk kompliceret, moderne og unik måde. Bahnsen er uddannet fra Royal College of Art i London, hvor hun arbejdede for bl.a. Erdem og John Galliano før hun flyttede tilbage til Danmark. Hun har vundet Magasin du Nord Fashion Prize, Kronsprinsparrets Stjernedryspris og været nomineret til den prominente LVMH Prize i Paris. Tøj med Cecilie Bahnsens logo i nakken hænger i en række af de mest prominente amerikanske koncept-butikker som Dover Street Market, H. Lorenzo, Jeffrey og Totokaelo.

Foto: Nicoline Olsen

Foto: Nicoline Olsen

Stine Bidstrup

Glaskunstner Stine Bidstrup tager udgangspunkt i undersøgelser om perception og forståelser af kulturelle fænomener, som hun bearbejder til arkitektoniske glasskulpturer, installationer og video i et geometrisk og organisk fabulerende formsprog. Stine Bidstrup er uddannet fra Rhode Island School of Design samt Glas- og Keramikskolen på Bornholm, hvor hun har undervist siden 2009. Hun har endvidere undervist på University of Wisconsin-Madison i 2015. Stine Bidstrup er repræsenteret på Heller Gallery i New York, og modtog i 2018 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Jason Schupbach headshot.jpg

Jason Schupbach

Jason Schupbach er director på The Herberger Institute for Design and the Arts i Tempe, Arizona – USAs største designskole. Jason Schupbach beskriver sig selv som en nørd, der vil klæde de næste generationer på til at ændre den vierden, vi lever i gennem design. Tidligere har Jason Schupbach arbejdet politisk med design, arkitektur og kunst som direktør for blandt andet for Design and Creative Placemaking Programs ved National Endowment for the Arts (NEA) i USA, for New York City’s Department of Cultural Affairs, og som direktør for ArtistLink. Jason Schupbach skriver desuden om hvordan design og kunst kan forbedre vores samfund og sidder i advisory boardet for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design i forbindelse med deres USA indsats.

Eric Nelson portrait.jpg

Eric Nelson

Eric Nelson har siden 2008 været direktør på the Nordic Museum i Seattle, som er det største nordiske museum i USA. Museet er internationalt anerkendt for sin formidling af nordisk kunst, kultur, design, traditioner og værdier, og Eric Nelssom Nelson har et indgående kendskab til nordisk kultur – og hvor det vækker interesse og begejstring eller clasher med amerikansk kultur.


MANIFESTA ER ARRANGERET I SAMARBEJDE MED

Tegnebræt 1 - Kopi.png
Artboard 1 - Kopi.png